Zadnji projekt

Odprti zemljevid Nove Gorice in Gorice

Del vstopne strani
Del vstopne strani

Odprti zemljevid je participatorno, raziskovalno spletno delo. Njegova osnova je spletna aplikacija, ki izhaja iz zemljevida, vezanega na področje Nove Gorice in Gorice.

Delo sodelujočim omogoča raziskovanje, vnašanje in ovrednotenje vsebin - točk na zemljevidu, ki locirajo tako uradne kulturne inštitucije kot neformalne prostore kulturnega druženja ali javnih kulturnih del (skulpture, pesmi, točke druženja različnih družbenih skupin itd.).

Kulturne in socialne točke, podane iz lokalne skupnosti in tudi širšega spletnega prostora, omogočajo izrekanje o različnih kvalitativnih vidikih posamezne lokacije, ki poteka prek orodij, znanih z družbenih omrežij (všečki, nevšečki, itd.). Delo omogoča in razlikuje anonimne ter neanonimne vsebine in odzive.

november 2019

Odprti zemljevid Nove Gorice in Gorice

Spletna umetnost, e-literatura

V sredini 1990-tih se z vstopom interneta v širšo javnost pojavita mednarodni gibanji spletne umetnosti (angleško: net art) in e-literature. Tradicijam vizualne umetnosti in literature (ter njihovim kombinacijam) dodata vidike programskosti in mreženja.

Jaka Železnikar je pionir tako spletne umetnosti kot e-literature.

Poglej avtorjeva dela »

O avtorju

Jaka Železnikar je pesnik, urednik, umetnik in spletni programer. Večina njegovih del sega v raziskovanje področja spoja literaure in (likovne) umetnosti ter spletnega programiranja.

Po knjigi iz leta 1994 (poezija, kratke zgodbe) se je žarišče njegovih izraznih del premaknilo na področje spletne umetnosti (1996/97 →) in kasneje e-literature.

Izvedi več o avtorju »

O jeziku del na jaka.org

Večina del Jake Železnikarja je dvojezičnih. Dela so dostopna v slovenščini (avtorjev materin jezik) ter v angleščini (ali v enem od teh jezikov). Večinoma gre za prevode, nekatera dela so prilagojena specifikam jezika in se v jezikoma lahko delno razlikujeta.

Naroči se na novičnik


Novičnik obsega nekaj sporočil letno, izključno o novih delih na jaka.org in s tem povezanimi aktivnostmi, kot so razstave, nastopi in publikacije.

Arhiv sporočil

Dostopnost spletnih del

Prva spletna dela Jake Železnikarja segajo v leto 1996. Vsled razvoja spletnih tehnologij in brskalnikov posamezna dela niso več dostopna s trenutnimi verzijami brskalnikov (oziroma za ogled lahko zahtevajo starejše verzije le teh).

Pregled razvoja spleta: The Evolution of the Web (Google, v angleščini).