Zadnji projekt

E-knjiga Opazovanje v tišini je antologija pesmi prvič objavljenih na Facebook strani Poiesis.

E-knjiga vsebuje nekaj manj kot 100 pesmi 76. avtorjev. Gre za izvirna in predhodno še neobjavljena dela avtorjev in avtoric, ki pišejo v slovenščini. Objavljeni so tudi prevodi več prevajalcev pesmi v slovenščino.

E-knjiga je prosto dostopna, uredila sta jo Peter Semolič in Jaka Železnikar. (Julij 2015).

Preberi Opazovanje v tišini »

Spletna umetnost, e-literatura

V sredini 1990-tih se z vstopom interneta v širšo javnost pojavita mednarodni gibanji spletne umetnosti (angleško: net art) in e-literature. Tradicijam vizualne umetnosti in literature (ter njihovim kombinacijam) dodata vidike programskosti in mreženja.

Jaka Železnikar je pionir tako spletne umetnosti kot e-literature.

Poglej avtorjeva dela »

O avtorju

Jaka Železnikar je pesnik, urednik, umetnik in spletni programer. Večina njegovih del sega v raziskovanje področja spoja literaure in (likovne) umetnosti ter spletnega programiranja.

Po knjigi iz leta 1994 (poezija, kratke zgodbe) se je žarišče njegovih izraznih del premaknilo na področje spletne umetnosti (1996/97 →) in kasneje e-literature.

Izvedi več o avtorju »

a

O jeziku del na jaka.org

Večina del Jake Železnikarja je dvojezičnih. Dela so dostopna v slovenščini (avtorjev materin jezik) ter v angleščini (ali v enem od teh jezikov). Večinoma gre za prevode, nekatera dela so prilagojena specifikam jezika in se v jezikoma lahko delno razlikujeta.

Naroči se na novičnik


Novičnik obsega nekaj sporočil letno, izključno o novih delih na jaka.org in s tem povezanimi aktivnostmi, kot so razstave, nastopi in publikacije.

Arhiv sporočil

Dostopnost spletnih del

Prva spletna dela Jake Železnikarja segajo v leto 1996. Vsled razvoja spletnih tehnologij in brskalnikov posamezna dela niso več dostopna s trenutnimi verzijami brskalnikov (oziroma za ogled lahko zahtevajo starejše verzije le teh).

Pregled razvoja spleta: The Evolution of the Web (Google, v angleščini).